Castell Vell

La Barcelona dels Burgs ( tornar al mapa)

"Després de l’escomesa d’Almansur de l’any 985 es va fer palès la necessitat de reforçar el sistema defensiu romà, de manera que s’inicià la fortificació del portals que s’encastellaren. En el portal nordest o Portal Major (actual plaça de l’Àngel), es bastí el Castell vell, possessió de la família vescomtal; en el portal sudoest, el Castell nou, propietat també del vescomte; en el portal nordoest, el Castell del bisbe; mentre que en el portal sudest, el Castell del Regomir, que inclogué la construcció d’un arc que unia les dues torres de planta circular a banda i banda de la porta d’entrada a la ciutat”(1).

Era propietat dels vescomtes  de Barcelona, i estava construït sobre la principal porta d’entrada a la ciutat, i als seus peus s’hi realitzava el gran mercat de l’època. Fou residència dels veguers a partir del segle XII, i al segle XIV esdevingué presó. Les seves restes foren enderrocades l’any 1911 amb l’obertura de la Via Laietana. 


  1. Gea i Bullich, M. , Hernández-Gasch, J., 2012

Bibliografia

Gea i Bullich, M. , Hernández-Gasch, J., 2012, “Memòria conjunta de les antigues intervencions arqueològiques al Sector del de Regomir i Correu Vell”, ACTIUM, Alella, pàg. 11