Convent mare de déu del Carme

La Barcelona Emmurallada ( tornar al mapa)

Convent de l’ordre carmelita fundat entre 1291 i 1292, a l’actual carrer del Carme.

L’església del convent, de nau única, de quatre trams, absis poligonal i capelles laterals es va començar a construir el 1294; al nord de l’església es trobava el claustre, del segle XIV, al qual s’afegí entre els segles XIV i XV un segon claustre, i es va reedificar el primitiu.

El 1333 s’hi va establir un “Estudi General” on es donava ensenyament superior als membres de l’ordre. A principis del segle XIX, el presbiteri i l’absis foren totalment reformats en la seva decoració, construint-se una falsa volta desfigurant la gòtica.

Durant la  Guerra del Francès (1808-1814) va patir un saqueig per part dels invasors. El 1835 el convent fou assaltat, amb el resultat de l’església va quedar totalment cremada.

El 1838 l’edifici va passar a mans de l’Ajuntament de Barcelona, qui l’utilitzà provisionalment com a universitat; l’any 1872 es va vendre els edificis, els quals foren enderrocats i el solar fou urbanitzat de nou, tot obrint nous carrers, com ara el Doctor Dou o el carrer Notariat
 Bibliografia

Anaud, J.; Gudiol, J.; Verrie, F. P., 1947, “Catálogo monumental de España. La ciudad de Barcelona”. Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid, 1947, pàg. 104-108

Web Monestirs de Catalunya: Convent de la Mare de Déu del Carme: http://www.monestirs.cat/monst/bcn/bn02carm.htm