Hospital d’en Vilar o de sant Macià

La Barcelona Emmurallada ( tornar al mapa)

Aquest petit hospital, situat a prop de l’hospital dels Masells, a la plaça Pedró, fou fundat el 1256, per part del canonge Pere del Vilar, qui “establia en el seu testament la fundació d’un hospital, que la documentació cita com “hospital d’en Vilar” o de Sant Macià”[1].

Els terrenys escollits per a la seva construcció eren propietat del mateix testador. L’hospital tindria com a finalitat l’acolliment de pobres o malalts, però amb una menció especial per als mariners i als vells.

Gràcies a un inventari del segle XV sabem que tenia una secció masculina, formada per tres naus i vint-i-dos llits, i una de femenina, amb una cambra amb set llits. Sabem també que l’hospital comptava amb un graner,  un refectori i altres instàncies secundàries.

El 1401, com d’altres hospitals de Barcelona, passa a integrar-se al nou hospital de la santa Creu.

 

[1] Conejo da Pena, A, 2002, pàg.288



Bibliografia

Conejo da Pena, A, 2002, “Assistència i hospitalitat a l’edat mitjana. L’arquitectura dels hospitals catalans: del gòtic al primer renaixement”, Tesis Doctorals, Universitat de Barcelona,  Departament d’Història de l'Art, http://hdl.handle.net/2445/35588