Monestir santa Maria de Jonqueres

La Barcelona Emmurallada ( tornar al mapa)

El 1214 es funda a Sabadell un convent de benedictines; el 1234 s’incorpora a l'orde de les Monges Comanadores de sant Jaume, i es gestiona el seu trasllat a Barcelona.

El 1270 el rei Jaume I els dóna uns terrenys fora muralles, i al 1273 ja ocupen el convent; al poc temps, però, veient que l’espai no és adient, el rei Jaume II l’any 1293 els dóna uns nous terrenys on es construeix el monestir definitiu. L’edifici estava situat entre la actual plaça Urquinaona, el carrer Jonqueres i la via Laietana: el torrent del Merdançar prengué aviat el nom de torrent de Jonqueres en aquell tram superior.

La cronologia del convent no és segura, però es deuria iniciar el 1293 i podria estar acabat vers el 1300. L’església, aixecada entre el 1318 i  1448, era de nau única, amb absis poligonal – fou refeta el 1697 després de sofrir un bombardeig durant la Guerra de Successió-; el claustre, rectangular era de grans dimensions, compost per dos pisos.

Durant el 1697 i el 1714 patí bombardejos durant la Guerra de Successió, i calgué dur a termes obres de reparació.

Durant la Guerra del Francès, l’any 1808 els francesos fan fora la comunitat, que ja no hi va tornar mai més: fins a la seva demolició el 1868 es va utilitzar com a hospital militar. L’església i el claustre van ser traslladats a la “nova parròquia de la Concepció, creada el 1871. L’església es va traslladar només canviant de lloc la porta d’entrada, que abans era al lateral i en la nova funció, als peus de la nau; s’hi va afegir el campanar de la desapareguda església de sant Miquel. El claustre també es va traslladar, bé que reduït en les seves dimensions”(1).

 


  1. Web Monestirs de Catalunya: Monestir de Santa Maria de Jonqueres

Bibliografia

Anaud, J.; Gudiol, J.; Verrie, F. P., 1947, “Catálogo monumental de España. La ciudad de Barcelona”, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid, 1947, pàg. 163-167

Web Monestirs de Catalunya: Monestir de Santa Maria de Jonqueres: http://www.monestirs.cat/monst/bcn/bn02jonq.htm


Altre bibliografia que es pot trobar a la biblioteca de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona http://hdl.handle.net/2117/87402