Convent de santa Maria Magdalena

La Barcelona Gòtica ( tornar al mapa)

L’any 1265 el Consell de Cent va acordar la creació d’un convent on es poguessin aplegar les prostitutes que voguessin refer la seva vida, convent que va nàixer sota l’advocació de Maria Magdalena, al burg de la Vilanova del Mar.  Al segle XIV es traslladaren a la riera de sant Joan , on construïren un nou convent. No en tenim referències constructives, però sabem que l’església, d’una sola nau, i part del convent, inclòs el claustre gòtic, eren del segle XIV. L’any 1372 van adoptar la regla de sant Agustí, i es començà a admetre noies de tota mena i llinatge; el 1500 passaren a ser monges Agustines de santa Maria Magdalena, i ja no s’acceptaren més penedides. 

L’any 1690 un incendi destruí l’arxiu i el dormitori, però es va tornar a reconstruir. L’any 1835 les monges foren exclaustrades i el convent utilitzat com escola.

Fou enderrocat l’any 1877.
 Bibliografia

Ainaud, J., Gudiol, J., Verrie, F. P., 1947, “Catálogo monumental de España. La ciudad de Barcelona”, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid, 1947, pàg.234

Griñó Marquez, D., 2005, “Memòria de la intervenció arqueològica del solar del carrer Magdalenes 25. Barcelona (Ciutat Vella)”, Codi MHCB: 046/04-039/05, Associació de Tècnics d’Investigacions Culturals i Socials (ATICS, S.L.)

Web Monestirs de Catalunya: Convent de santa Maria de la Magdalena: http://www.monestirs.cat/monst/bcn/bn02magd.htm