Hospital de la santa Creu

La Barcelona Gòtica ( tornar al mapa)

L'Hospital de la santa Creu de Barcelona fou fundat l’any 1401, quan es fusionaren el sis hospital que aleshores existien a Barcelona: l’Hospital d’en Desvilar, l’Hospital d’en Marcús, l’Hospital d’en Colom, l’Hospital d’en Vilar, l’Hospital dels Mesells de santa Margarida, i l’Hospital d’en Vilar o de sant Macià. L’objectiu era crear un hospital adequat a la demanda hospitalària del moment i fou de 1401 a 1926: l'hospital general de la ciutat de Barcelona.

La iniciativa per la seva construcció fou una iniciativa conjunta del el Consell de Cent, el capítol catedralici i el bisbe Joan Armengol, a més del recolzament de la corona;  al llarg del temps, els monarques atorgarien privilegis, així com també per part dels pontífexs.

L’any 1401 es posaren les primeres pedres a un indret del Raval, al carrer Cadenas, avui carrer Hospital, en un indret on es trobava l’Hospital d’en Colom, del qual se’n conservaren algunes part a la nova edificació, com per exemple la església.

El nou edifici tenia una planta rectangular, “amb tres naus, de dos pisos a l'entorn d'un pati amb porxo tot al seu voltant, a manera de claustre. En pocs anys foren enllestides la nau de llevant  i la meitat de la septentrional”(1); poc després es contractà la construcció de la nau corresponent al claustre, i cap el 1415 ja estaven enllestides la farmàcia, el celler i  els safarejos.

Entre el 1416 i el 1445 s’enllestiria la construcció de l’església, que s’aixecà aprofitant una estructura de l’antic Hospital d’en Colom, i de la sagristia, i a partir del 1509, i al llarg de tot el segle XVI s’anà acabant l’ala nord i es va construí l’ala de ponent.  

Als segles XVII i XVIII es va continuar ampliant l’hospital, sense que això comportés canvis importants en la seva estructura. Entre el 1629 i el 1680 es construí la Casa de Convalescència,  construïda a l’angle nord-est del recinte ; del 1691 és la creu sobre columna salomònica al centre del pati, i entre 1736 i 1749 es construí el cos que descriu la cantonada amb el carrer de les Egipcíaques  .

 


  1. Web Cercador Patrimoni Arquitectònic Ajuntament de Barcelona: Hospital de la santa Creu i Casa de Convalescència 

Bibliografia

Castejón Domènech, N., 2007, “Aproximació a l'estudi de l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona : repertori documental del segle XV”, Barcelona : Fundació Noguera, Col·lecció Estudis Núm. 39  http://www.fundacionoguera.com/libros/SANTA CREU 2007.pdf

Conejo da Pena, A., 2002, “Assistència i hospitalitat a l’edat mitjana. L’arquitectura dels hospitals catalans: del gòtic al primer renaixement”, Tesis Doctorals - Departament - Història de l'Art, UB http://hdl.handle.net/2445/35588  

Web Cercador Patrimoni Arquitectònic Ajuntament de Barcelona: Hospital de la santa Creu i Casa de Convalescència http://w10.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?reqCode=inspect&id.identificador=691&id.districte=01
 

Altre bibliografia que es pot trobar a la biblioteca de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona http://hdl.handle.net/2117/88056