Monestir santa Maria de Jeruslem

La Barcelona Gòtica ( tornar al mapa)

L’actual plaça de la Gardunya estava ocupada a mitjans segle XIV per unes cases anomenades d’en Porta, on s’hi establiren l’any 1351 una comunitat de monges dominiques. Aquesta comunitat, l’any 1423, es van traslladar al convent de Montsió, i la seva antiga residència va quedar abandonada fins que el 1456 fou concedida a una comunitat femenina franciscana, les religioses terciàries franciscanes, fundada tres anys abans, i posada sota l’advocació de santa Maria de Jerusalem. Aquesta ordre religiosa tindrà com a protectors la casa reia de la corona aragonesa i el Consell Municipal de la ciutat de Barcelona; aquest últim subvencionarà les obres per remodelar l’edifici existent, i la construcció de les noves dependències, els anys 1475, 1478 i 1479. Gràcies a aquest suports, la comunitat va créixer amb rapidesa, i va poder construir un convent fastuosament decorat.

L’església i el claustre, de la segona meitat del segle XV, eren les construccions més antigues; als segles XVII i XVIII, els murs de l’església, la cripta, les capelles i algunes dependències foren decorats amb sòcols i mosaics policromats.

L’església, acabada vers el 1494, era d’una sola nau,  amb capelles laterals, absis poligonal i volta rebaixada d’ogiva; el claustre, “de planta quadrada, amb dos galeries superposades, només es van completar tres de les seves ales”(1).

El convent fou saquejat el 1809 i el 1814; el 1835 les monges patiren l’exclaustració i el convent es convertí en caserna militar; el 1865 fou de nou assaltat, i posteriorment enderrocat.

De l’enderroc se’n salvà el claustre, que fou desmuntat i reconstruït de nou l’any 1885, com a pati, dins el col·legi de sant Miquel, situat al carrer Muntaner, entre els carrers Còrsega i Rosselló. 


  1. Ainaud, J., Gudiol, J., Verrie, F. P., 1947, pàg. 177, traducció del castellà F. Font

Bibliografia

Ainaud, J., Gudiol, J., Verrie, F. P., 1947, “Catálogo monumental de España. La ciudad de Barcelona”, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid, pàg. 176-177

Web. Monestirs de Catalunya: Monestir de Santa Maria de Jerusalem: http://www.monestirs.cat/monst/bcn/bn02mjer.htm