Escoles Majors de la Ciutat

La Barcelona Gòtica ( tornar al mapa)

Es tracta d’una edificació, situada al carrer de Ripoll, que al llarg dels segles ha tingut diversos usos, però que al segle XV fou la seu de les Escoles Majors de la Ciutat (Scoles maiors o Pedagogium), l’antiga universitat medieval de la ciutat, que depenia directament del Consell de la ciutat.

Anteriorment es creu que havia estat un hostal, conegut com d’Hostal d’en Garcia o Hostal del Lleó. D’aquesta època, segles XIII-XIV, datarien la finestra coronella del primer pis, i els arcs i portes de la planta baixa.

Al segle XV fou seu  de les Escoles Majors de la Ciutat , les quals abandonen l’edifici pel mal estat en què es trobava.

Al segle XVI probablement fou residència dels canonges de la família Sort; al segle XVII es crea una gran propietat, tot adquirint finques veïnes –d’aquesta època seria el pati del pis principal-. El 1716 una part de l’edificació és enderrocada i el 1735  es duu a terme una reconstrucció generalitzada; al segle XIX s’hi realitzen reformes, alçant una tercera planta. 

 



Bibliografia

Caballé, F., Gonzàlez, R., 2002, “Estudi històrico-arquitectònic de la finca núm. 25 del carrer Ripoll de Barcelona”, VECLUS, S.L, Barcelona

Rahola Aguadé, V., Cortellaro, S., 2007, “En construcció. L’aqüeducte romà de Ripoll 25, Barcelona”, Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme, Núm.255, pàg. 86-93