Església santa Maria del Mar

La Barcelona Gòtica ( tornar al mapa)

El temple gòtic de santa Maria del Mar fou construït entre l’any 1329 i 1383. Fou construït gràcies a les aportacions de mercaders, menestrals, armadors, confraries i famílies nobles, lligats a l’activitat portuària; les  autoritats eclesiàstiques recolzaren la iniciativa, i la corona va donar permís per extreure pedra de les pedreres de Montjuïc.

Formalment és una església de tres naus, una central i dues laterals, sense transsepte, però que aconsegueix visualment ser un espai unitari i lliure que dóna l’efecte que tindria en el cas de ser una construcció d’un sola nau: ens trobem dons, davant un espai diàfan, que dóna sensació de de sensacions de lleugeresa i agilitat.

Al llarg dels segles ha patit diversos desperfectes d’importància com l'esfondrament de la rosassa l’any 1428 a causa d’un terratrèmol, els desperfectes a les voltes causats pels bombardeigs de 1714, i la seva destrucció durant l’incendi de 1936, on només quedaren en peu parets, columnes i alguns vitralls més alts als quals no va arribar el foc.

Té dues torres a banda i banda de la façana: la de ponent fou acabada l’any 1496, però la de llevant quedà sense cos superior, no acabat fins el 1902, i des de 1674 serví com a torre del rellotge. 

En relació a les vidrieres “els bombardeigs que es van succeir del segles XVI a XX, l’incendi de 1936, les reformes i tapiat de finestres i rosetons, han produït en elles deplorables trastorns. No n’hi cap que pertanyi del segle XIV; no obstant això, algunes més o menys fragmentades han de datar-se del segle XV”(1).   

 

 

 


  1. Ainaud, J., Gudiol, J., Verrie, F. P., 1947, pàg. 126, traducció del castellà F. Font

Bibliografia

Ainaud, J., Gudiol, J., Verrie, F. P., 1947, “Catálogo monumental de España. La ciudad de Barcelona”, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid, pàg.115-132

Web Cercador Patrimoni Arquitectònic Ajuntament de Barcelona: Església de santa Maria del Mar: http://w10.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?reqCode=inspect&id.identificador=954&id.districte=01


Altre bibliografia que es pot trobar a la biblioteca de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona http://hdl.handle.net/2117/77456