Casa Cortada o Palau Maldà

La Barcelona dels Àustries ( tornar al mapa)

Gran casa residencial construït per la família Cortada, posteriorment barons de Maldà, al segle XVII, al carrer del Pi.

La casa va ser construïda sobre una enorme parcel·la, “la més gran de ciutat vella dedicada a una sola edificació. Es deia que aquest palau tenia els interiors més sumptuosos de Barcelona: els grans salons tenien en teginats o sostres de guix amb escuts policromats, xemeneies de marbre... També tenia un gran jardí que ocupava l'interior de l'illa de cases”[1].

L’edifici consta de “planta baixa i dos pisos amb balcons de llosana de pedra, emmotllurada a totes les obertures, i està coronat per una potent cornisa, a les inflexions de la qual es fa patent l'adaptació de la façana a la corba que el carrer descriu”[2]. La seva façana és de pedra, a base de petits carreus amb encintat, i grans carreus molt ben escairats a la cantonera.

La baronia de Maldà és un títol nobiliari concedit l’any 1766 per Carles III a Rafael d'Amat i de Cortada i de Senjust, hereu per la branca materna del títol de Senyor de la Baronia de Maldà i Maldanell, el qual és conegut popularment com a baró de Maldà, qui va escriure un dietari, el Calaix de sastre, testimoni històric d’aquella època.

“Al segle XIX, a través d'enllaços matrimonials passà a mans dels marquesos de Castellbell”[3].

L’any 1942, la planta baixa i l’esplèndid jardí que es trobava al fons de la parcel·la, es van convertir en les Galeries Maldà, les galeries comercials més antigues de Barcelona.

 


 

 


Bibliografia

Web Cercador Patrimoni Arquitectònic Ajuntament Barcelona

http://w10.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?reqCode=inspect&id.identificador=696&id.districte=01

Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=42548