Casa Solterra-Barberà

La Barcelona dels Àustries ( tornar al mapa)

Casa del segle XVII, situada a la cantonada entre el carrer de la Canuda i l’avinguda Portal de l’Àngel, que va pertànyer als comtes de Solterra, família d’alta estrip dins l’administració de Catalunya, la qual va enllaçar al segle XIX amb els marquesos de Barberà i de la Manresana,  hereus dels Pinós i dels Copons[1] .

“Edifici molt gran amb façana senzilla característica del segle XVII, en la qual l'obren, a cada un dels tres pisos, un seguit de balcons emmarcats amb carreus de pedra, material usat també a la cantonera amb el carrer Canuda arrodonida fins passat el principal i en aresta a la resta i la cornisa motllurada, pel damunt de la qual l'aixeca encara un mur més modern. L'interior, que fou un dels més luxosos de Barcelona, ha estat molt modificat. però conserva encara alguns salons sumptuosos i una part del mobiliari. Les alteracions afecten també els baixos, completament ocupats per botigues”[2], i en l’espai on hi havia el jardí, primer va ser ocupat pel cinema París i posteriorment per una botiga de roba.

Allí es troben unes restes arqueològiques d’una via romana: es pot observar  part del rudus d’una via d’època romana, que correspondria a una de les vies de connexió entre diferents espais del suburbium de la ciutat.

 

[1] Josep Maria de Sarriera i Despujol, V comte de Solterra, es va casar amb  María Josefa Pinós-Santcliment i Copóns, VII marquesa de Santa Maria de Barberà, i V marquesa de la Manresana



Bibliografia