Casa dels Quatre Rius

La Barcelona de la Ciutadella ( tornar al mapa)

L’any 1702 existien en una parcel·la situada a l’actual carrer d’Avinyó tres cases separades amb un hort i un portal obert al mencionat carrer. L’any 1739 s’iniciaren les obres en dues de les cases, situades a l’antic carrer Arenes, actual plaça d’Orwell.

El 1772 se sol·licità permís per executar obres i es va autoritzar a demolir les cases existents i la construcció d’un edifici nou. Poc després es paren les obres per impagament, la finca fou venuda i les obres no s’iniciaren de nou fins al 1779.

L’any 1782 es realitzaren reformes a la planta principal i es distribuí els espais de la planta baixa. “En mans de la família Nadal durant gairebé cent anys, el 1894 la casa passà a Lluís Sagnier i Nadal que va destinar la propietat íntegrament a habitatges de lloguer (a excepció de la planta baixa, destinada a negocis). Va ser durant aquest període que l'edifici va ser objecte de nombroses reformes de recompartimentació, molt especialment a partir de 1900”[1].

L’any 1989 la construcció de la plaça George Orwell “va fer desaparèixer el carrer Arena i, per tant, va donar perspectiva a aquesta façana, en origen de visibilitat més reduïda”[2].

La Casa dels Quatre Rius és una finca, “de planta baixa, principal i dos pisos, amb un tercer pis afegit a cavall de l'antiga durant una reforma duta a terme els anys vint o trenta del segle XX”[3]. Consta de tres façanes, la més rellevant d’elles la que dóna al carrer d’Avinyó per la seva decoració amb esgrafiats, “uns dels millors de la seva època. Els esgrafiats es disposen a partir de la planta baixa, mentre que aquesta és de pedra vista”[4].

 



Bibliografia

Márquez Castañé, F.; Rodríguez Alegre, D.; 2009, “La Casa dels Quatre Rius: història i arquitectura”, Projecte/Treball Final de Carrera, Arquitectura Tècnica, Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya http://hdl.handle.net/2099.1/7797

Web Cercador Patrimoni Arquitectònic Ajuntament Barcelona http://w123.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?id.districte=01&reqCode=inspect&id.identificador=152&

Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=40306