Casa Gremi Velers

La Barcelona de la Ciutadella ( tornar al mapa)

La Confraria de Teixidors de Vels de Seda o Gremi dels Velers es reunia des de la seva fundació a l’església de santa Anna; allà hi romangueren fins al finals del segle XVII quan es traslladen al convent de santa Caterina. “L’any 1757 s’acordà construir un edifici social, adquirint dues cases i un casalot, limitades pels carrers Sant Pere Més Alt, Voltes de Jonqueres i Riera de Sant Joan. Allà es va construir l’any 1763 el que és avui l’edifici social”(1).

Arrel de la construcció de la Via Laietana l’edifici estigué a punt de ser enderrocat; fou salvat, però calgué una nova alienació amb la nova via. Entre 1928 i 1932 l’edifici fou restaurat i ampliat, “modificant substancialment la planta i l'estructura primitives de l'edificació”(2).

És una edifici d’una gran sobrietat estructural, “constituït bàsicament per un cos rectangular amb cinc nivells i abundants obertures, amb tots els seus paraments exteriors recoberts d'esgrafiats. Aquests, considerats els més significatius del segle XVIII barceloní”(3).
 


  1. Web Col·legi de l'Art Major de la Seda
  2. Web Cercador Patrimoni Arquitectònic Ajuntament Barcelona
  3. Web Cercador Patrimoni Arquitectònic Ajuntament Barcelona
     

Bibliografia

Web Cercador Patrimoni Arquitectònic Ajuntament Barcelona http://w123.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?id.districte=01&reqCode=inspect&id.identificador=1347&

Web Col·legi de l'Art Major de la Seda http://www.colegiodelasedabcn.org/patrimoni.htm

Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=14&consulta=MCU0KzA4MDE5MyU4K05lb2NsYXNzaWNpc21lJQ==&codi=52