Palau Savassona

La Barcelona de la Ciutadella ( tornar al mapa)

El Palau Savassona va ser construït l'any 1796 pel mateix propietari de l’edifici, Josep Francesc Ferrer, baró de Savassona.

L’any 1905 l’edifici fou adquirit per l'Ateneu Barcelonès, esdevenint la seva seu fins a dia d’avui; aleshores “s'hi dugueren a terme importants obres de remodelació que l'adequaren al nou ús que havia de tenir”(1).

Als anys seixanta del segle XX es reformà i s’amplià la edificació; també aleshores es modificaria la façana que dóna a la plaça Vila de Madrid, oberta després de la Guerra Civil al enderrocar el convent  de la Immaculada Concepció o convent de santa Tresa.  El responsable de la nova façana fou l’arquitecte Adolf Florensa i Ferrer, qui també fou el responsable de redissenyar la plaça, tant de les restes arqueològiques allí trobades com de la promoció d’habitatges situada a la part sud-est de la plaça, amb la que compartien color i formes amb la nova façana de l’Ateneu.  L’any 2009 es recuperà aquesta façana donant-l’hi uns simetria amb la façana principal, encarada al carrer de la Canuda.

És un edifici neoclàssic que “presenta notables transformacions volumètriques i d’organització en relació a la seva fisonomia i distribució original”(2). De l’edificació original conserva l’entrada de carruatges i l’escala noble coberta. A nivell de l’entresol trobem un jardí de regust romàntic. 

 


  1. Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya
  2. Subirana Rebull, R.Mª.; Triadó, J.R.,  2008

Bibliografia

Subirana Rebull, R.Mª.; Triadó, J.R.,  2008, “Art, història i ideologia. Programes de les cases i palaus barcelonins al segle XVIII”, Pedralbes: Revista d'Història Moderna, Núm. 28 , Actes del VI Congrés d’Història Moderna de Catalunya: "La Catalunya diversa",  pàg.  503-550

Web Cercador Patrimoni Arquitectònic Ajuntament Barcelona http://w123.bcn.cat/APPS/cat_patri/editElement.do?id.districte=01&reqCode=inspect&id.identificador=280&

Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=1&consulta=MCU0KzA4MDE5MyU4K05lb2NsYXNzaWNpc21lJQ==&codi=55