Casa Cornet o Palau Castell de Pons

¡Abajo las Murallas! ( tornar al mapa)

En aquest solar hi havia hagut la casa renaixentista Mai-Pinós, propietat de Miquel Mai (1). Durant els bombardeigs de la Guerra de Successió fou parcialment destruïda. L’any 1803 la casa fou venuda al comerciant Anton Cornet, qui el mateix any enderrocà l’antiga construcció i construí l’edifici actual.

L’any 1824 Anton Cornet vengué la casa “al comerciant Isidre Inglada, que aprofitaria per adquirir també la finca veïna al Carrer del Pi per construir un magatzem a planta baixa i un pati elevat”(2). L’any 1852 comprà la casa Dolors Vraux Codolà, esposa d'Antoni Castell de Pons. “Fins el s. XX el pis principal havia estat habitat pels propietaris de la finca, mentre els pisos superiors, amb accés independent, eren llogats”(3). A partir de la dècada de 1940 el Cercle Artístic de sant Lluc s'instal·là al pis principal de la finca. El Cercle per tal de construir dues aules de pintura substituí el pati elevat per una construcció desafortunada, construïda en dues fases, l'any 1954 i el 1973.

La Casa Cornet és un “edifici de dos volums diferenciats: el primer, afrontat al Carrer dels Boters i del Pi, configurat per planta baixa, entresòl, planta noble, dos pisos i terrat; i el segon, adossat a la banda del carrer del Pi, configurat per planta baixa i pis. El cos principal disposa de dues façanes afrontades a ambdós carrers: les dues presenten carreus de pedra de Montjuïc, el balcó corregut del pis principal i la cornisa que corona l'edifici. Els dos frontis organitzen les seves obertures en eixos verticals perfectament alineats: a la façana principal, sobre el carrer Boters, tres eixos; i set a la façana del carrer del Pi. El cos secundari, antic espai del jardí elevat, presenta tres portals en planta baixa. La planta noble conserva, en gran part, la seva decoració original”(4).

 


  1. Miquel Mai, entre d’altres càrrecs de confiança de l’emperador Carles V, fou ambaixador a la cort del papa Climent VII i  vice-canceller de la corona catalano-aragonesa
  2. Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya
  3. Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya
  4. Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya
     

Bibliografia

Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=9&consulta=MCU0KzA4MDE5MyU4K05lb2NsYXNzaWNpc21lJQ==&codi=40324