Porxos Vidal Quadras

¡Abajo las Murallas! ( tornar al mapa)

Entre març 1835 i l’agost de 1836 el Ministeri de Guerra subhastà diversos lots de solars urbanitzables “resultant de l’enderrocament de la muralla de Mar, entre el portal de la Pau i el port comercial de Barcelona”(1). Els germans Vidal Quadras, juntament amb Josep Xifré o els germans Baradat i Rius van ser els promotors d’aquest primer eixample a Barcelona.

 Els germans Vidal Quadras, que havien fet fortuna a Cuba, decidiren tornar al Principat i construir un edifici on residir-hi seguint el “el model de les cases d'en Xifré, acabades cinc anys abans, ja que forma part d'un projecte general i unitari configurat pel front del passeig d'Isabel II definit per l'enginyer Josep Massanès”(2). 

Foren construïts l’any 1842 i cinc anys més tard els germans Vidal Quadras obrien la Casa de Banca Vidal Quadras en el mateix edifici.

L’edifici ocupa tota una illa de cases, de planta no rectangular, “sinó que un dels costats, el que dóna al carrer Pas de la Muralla, està en diagonal respecte els altre. Consta de planta baixa, tres plantes, golfes i terrat . La façana principal dóna al passeig d'Isabel II. A la planta baixa hi ha els porxos formats per tretze arcades més una a cada lateral. Corona l'edifici un fris, on es situen les petites finestres rectangulars de les golfes, i una cornisa que aguanta la barana de balustres del terrat”(3). 

 


  1. Rodrigo y Alharilla, M., 2007, pàg. 266
  2. Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya
  3. Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya
     

Bibliografia

Rodrigo y Alharilla, M., 2007, “Indians a Catalunya: capitals cubans en l'economia catalana”, traducció de Tarragona i Castells, J., Barcelona, Fundació Noguera, Col·lecció Estudis, Núm. 36

Web Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=62&consulta=MCU0KzA4MDE5MyU5KzA4LjAyLiU=&codi=42620